Diverse

3 metode eficiente pentru prevenirea și combaterea bolilor tomatelor

Tomatele sunt expuse bolilor chiar dacă le asiguri condițiile propice pentru dezvoltare, însă în prezent dispunem de toate instrumentele necesare pentru a le proteja de atacul dăunătorilor și al bolilor. Rămâi alături de noi pe parcursul acestui articol pentru a afla 3 metode eficiente pentru prevenirea și combaterea bolilor la tomate.

Bolile tomatelor: cum le identificam si ce masuri sa luam pentru a salva cultura

Anumite boli sunt favorizate de condițiile meteorologice, precum seceta sau umiditatea în exces. Pe de altă parte, alte infestări sunt produse de dăunătorii care poartă virușii dintr-o cultură în alta. Neidentificate și netratate la timp, bolile produc efecte devastatoare pentru cultura de roșii până în punctul în care întreaga recoltă este compromisă. Înființarea unei culturi de roșii, fie ea pentru comerț sau pentru consum propriu, presupune anumite investiții serioase și este normal să ne dorim să o protejăm cât mai bine în fața factorilor externi distrugători. De aceea, am alcătuit o listă de 3 metode prin care oferi o barieră de protecție roșiilor.

  1. Seminte tomate: alege seminte certificate pentru siguranta culturii

Un instrument deosebit de util pentru asigurarea unui start propice pentru roșii este alegerea unor seminte tomate de înaltă calitate, dintr-o sursă sigură, certificată, așa cum este o fitofarmacie. Aceste semințe sunt tratate special pentru a asigura o rezistență în condiții de mediu aprige și împotriva bolilor periculoase, așa cum este Mana sau Putregaiul cenușiu. Alege semințele potrivite soiului pe care dorești să îl cultivi: timpuriu, semitimpuriu, târziu, semitârziu.

Semințele calitative sunt concepute pentru a asigura o recoltă sănătoasă și bogată în același timp. Cu cât planta este mai puternică, cu atât atacul bolilor va fi mai rar și mai slab.

  1. Ingrasamant chimic pentru asigurarea aportului de nutrienti

Când te confrunți cu un sol sărac în nutrienți, plantele sunt sensibile atacului dăunătorilor și bolilor. Pentru a te asigura că roșiile tale sunt suficient de puternice pentru a lupta cu boala, completează necesarul de nutrienți cu ajutorul îngrășământului chimic specializat. În funcție de tipul solului, de soiul plantei și de perioada de fertilizare, tomatele au nevoie de diverși compuși: azot, calciu, potasiu, magneziu, etc.

  1. Lupta impotriva bolilor cu fungicid rosii

Culturile de tomate se pot confrunta cu infestări cu micoze, bacterioze sau viroze. Unele dintre cele mai periculoase boli sunt: Mana, Răsucirea frunzelor la tomate, Putregaiul cenușiu, Alternarioza și Făinarea tomatelor. Simptomele și-au făcut deja apariția? Nu este prea târziu să salvezi recolta! Apelează la fungicidele adecvate pentru a salva cât mai mult posibil din cultură.

Pentru protejarea împotriva atacului bolilor, este indicat să stropești cultura cu zeamă bordeleză. Aceasta dezinfectează planta și construiește o barieră de protecție împotriva infestării. Este ideal ca fungicidele să fie aplicate sistematic, înainte ca boala să își facă apariția. Astfel, preîntâmpini situația în care munca ta se duce pe apa Sâmbetei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.