Ce este important sa cunosti despre protectia muncii?
Sanatate

Ce este important sa cunosti despre protectia muncii?

Urmeaza sa te angajezi sau esti deja angajat? Vrei sa lucrezi in siguranta si din acest motiv trebuie sa afli mai multe despre conditiile la locul de munca. Perfect normal!

Cu alte cuvinte, trebuie sa stii mai multe despre normele de sanatate si securitate a muncii. Trebuie sa fii informat cu privire la protectia muncii.

Protectia muncii este un capitol extrem de important mai ales in cazul locurilor de munca care presupun munca fizica. Pentru a preveni accidentarile la locurile de munca, atat de nedorite de catre angajati si angajatori, compania, dar si angajatul, trebuie sa respecte un set de reguli.

Am detaliat in urmatoarele randuri mai multe aspecte importante despre protectia muncii si despre masurile pe care trebuie sa le ia fiecare parte implicata pentru a preveni accidentarile.

Care este intelesul sintagmei ‘protectia muncii’ si de ce este atat de importanta?

Pe scurt, protectia muncii se refera la masurile luate in scopul protejarii sanatatii si securitatii angajatilor, al eliminarii pe cat posibil al factorilor de risc de imbolnavire si accidentare.

  • Cum este prevenita accidentarea sau imbolnavirea la locul de munca? 

In primul rand prin informarea, consultarea si instruirea angajatilor. Acestia trebuie sa-si cunoasca obligatiile, dar si drepturile. Modul in care acestia trebuie sa poarte echipamentul de protectie este responsabilitatea angajatorului, iar dupa instruire, fiecare angajat trebuie sa respecte acest set de reguli bine stabilite.

In al doilea rand, prin luarea unor masuri de amplasare a instrumentelor si echipamentelor la locul de munca menite sa asigure desfasurarea activitatii in conditii adecvate.

  • De ce este atat de importanta protectia muncii?

Ultimii ani in domeniul protectiei muncii au cunoscut o schimbare legislativa majora care sa protejeze mai mult salariatii, dar si angajatorii. 

Putem spune ca a fost o schimbare survenita ca urmare a nenumaratelor accidente produse la locul de munca. A imbolnavirilor profesionale frecvente, soldate cu vatamare fizica, emotionala si psihica destul de serioasa, sau chiar cu decesul multor lucratori.

Mentinerea sanatatii si a capacitatii de munca prin atingerea unui nivel inalt de siguranta a angajatilor sunt scopurile protectiei muncii.

Normele de securitate si sanatate in munca vin la pachet cu sanctiuni pentru cei care nu le respecta, indiferent ca vorbim despre angajatori sau angajati.

  • Ce acte normative ne pun la adapost, angajatori sau angajati?
  1. Legea nr. 319/2006, actualizata, care instituie masuri pentru imbunatatirea securitatii si sanatatii in munca.
  2. Codul muncii actualizat în 2022.
  3. Legea nr. 90/1996, republicata, a protecției muncii, ce are ca scop asigurarea celor mai bune conditii in desfasurarea procesului de munca. Cu alte cuvinte, scopul legii este apararea vietii, integritatii corporale si sanatatii salariatilor.

Sunt legi pe care atat angajatorul, cat si angajatul trebuie sa le cunoasca. Necunoasterea acestora nu te scuteste de raspundere, de aceea este foarte important sa citim cu deosebita atentie contractul individual de munca.

Obligatiile angajatorului si ale salariatilor

Normele de securitate si sanatate la locul de munca presupun stabilirea unor drepturi si respectarea unor obligatii atat de catre angajatori, cat si de angajati. 

Este foarte important ca acestea sa fie incluse in contractul individual de munca semnat de fiecare parte, si neaparat citit de catre viitorul angajat. 

Ambele parti trebuie sa fie constiente de sanctiunile si consecintele nedorite ale nerespectarii acestor drepturi si obligatii.

  • Care sunt obligatiile angajatorului pe linie de protectia muncii? 

Sa-l faca pe angajat sa se simta in siguranta, oferindu-i cele mai bune conditii in care sa-si desfasoare activitatea. Trebuie sa fie limitata vatamarea angajatului, atat fizic, cat si psihic. 

  • Care sunt obligatiile angajatului pe linie de protectie a muncii?

Angajatul trebuie sa respecte măsurile pe care angajatorul le-a impus la locul de munca.

  • Ce risca angajatorul daca nu respecta normele de protectie a muncii? 

Amenzile pentru nerespectarea normelor sunt destul de mari, iar sanctiunile pot fi de ordin contraventional sau penal, in functie de gravitatea incidentelor care pot aparea in urma nerespectarii acestor norme.

Indiferent de domeniul in care activezi, trebuie sa respecti regulile la locul de munca, fie ca ai calitate de angajat, fie ca esti angajator. Legea care prevede prevenirea accidentelor la locul de munca nu este deloc indulgenta. La fel sunt si repercursiunile care pot aparea in cazul in care una dintre cele doua parti nu respecta normele de protectie a muncii.

Ca angajat vrei sa te bucuri de un loc de munca sigur. Ca angajator, vrei ca angajatul sa fie protejat. Vrei sa-si desfasoare activitatea in cele mai bune conditii care sa-i asigure revenirea cu bine in sanul familiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.