Sanatate

Imunitatea si Vitamina C

Imunitatea reprezintă capacitatea organismului de a se apăra de agenții patogeni cu care intră în contact. Sistemul imunitar este un ansamblu complex de organe, structuri și substanțe care oferă protecție în fața bolilor și infecțiilor. El detectează agentul patogen, îl distruge și memorează matricea antigenului(patogenului) formând anticorpi care vor recunoaște în viitor dacă același patogen intră în organism, pentru a reacționa mai rapid și mai eficient.

Imunitatea poate fi înnăscută sau naturală – este imunitatea cu care ne naștem și care nu se modifică în cursul vieții sau poate fi dobândită, când se instalează în urma contactului cu diferiți agenți patogeni sau postvaccinare.

Expunerea la infecțiile comune are un rol important în formarea unui sistem imun puternic. Copiii încep să răcească după vârsta de 6 luni, iar un număr de 7-8 episoade de răceala pe an sunt considerate normale pentru sugari și preșcolari. Numărul de răceli scade odată cu creșterea în vârstă datorită imunității dobândite. Printre cauzele principale ale răcelilor frecvente se numără și apariția de noi virusuri sau virusuri modificate.

Totuși, scăderi mari ale imunității apar în cazul unor boli cronice precum cancerul, SIDA, diabetul zaharat, în urma intervențiilor chirurgicale sau în anumite tratamente medicamentoase (exemplu citostaticele).  O scădere semnificativă o întâlnim și în funcție de vârstă, la copii sau vârstnici, la fumători, alcoolici, în cazul stresului fizic sau psihic, alimentație proastă.

Un rol important în dezvoltarea imunității îl are vitamina C, care contribuie la buna funcționare a globulelor albe, poate scurta durata bolii, poate micşora intensitatea simptomelor pentru infecţiile căilor respiratorii. De asemenea, vitamina C a fost folosită pentru a reduce simptomele din astm şi alergii.

Prin efectul său antioxidant protejează organismul față de stresul oxidativ, acumularea radicalilor liberi contribuind la procesul de îmbătrânire, a proceselor inflamatorii, apariția bolilor cardiovasculare, artritei, cancerului. De asemenea, vitamina C este benefică și pentru persoanele care fac chimio și radioterapie, reducând efectele toxice ale acestora asupra organismului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.