dezavantaje-laptop
PR,  Tech

Marile dezavantaje ale unui laptop

În momentul în care îţi cumperi un laptop sau ai deja unul şi te foloseşti de el zi de zi te gândeşti doar la avantaje. E uşor, îl iei oriunde, ai şi baterie, nu depinzi mereu de alimentarea la priză, nu mai ai nevoie de periferice. Plus că ocupă loc mai puţin şi are un design interesant, merge pus pe birou, masă, pat, fără să mai umbli mereu după tine cu tot felul de cabluri, cu monitor, periferice.

Dincolo de cele câteva avantaje pe care le are un laptop, dacă te gândeşti bine, vei descoperi şi marile dezavantaje ale unui astfel de dispozitiv.

Cel mai important dezavantaj: preţul prea mare. Un laptop performant, cu rezoluţie bună peste 1080p ajunge să coste mult mai mult decât un desktop foarte bun. Portabilitatea creşte enorm costurile de producţie pentru un laptop, aşa că e şi firesc ca un producător să ceară mai mult pe produsele din această categorie. E mai complicat şi să fabrici componente atât de micuţe pentru laptop, ai nevoie de mai multă muncă, de ingineri buni, de linii de producţie şi de asamblare mai scumpe.

În condițiile date, ne putem bucura de un laptop Dell refurbished cu specificații de top în oferte avantajoase și beneficiind de garanție ca de producător.

Plus că primeşti un produs gata de folosire odată ce l-ai scos din cutie, nu cumperi monitor, accesorii, nu cumperi nimic în plus pentru că le ai pe toate integrate în aceeaşi carcasă.

Mentenanţă dificilă şi upgrade aproape imposibil, probleme mari de compatibilitate piese

Compatibilitatea componentelor e un alt mare dezavantaj al laptopurilor. Nu prea ai cum să extinzi performanţele laptopului, de reparat e greu pentru că nu găseşti de fiecare dată componente compatibile, aşa cum aveai la îndemână mereu la un desktop. Multe componente sunt produse doar pentru anumite modele de laptop, deci nu le găseşti peste tot, ai nevoie de părţi identice ca să îţi funcţioneze laptopul, acelaşi model, acelaşi producător.

Uneori nici nu ai cum să repari laptopul din cauza plăcii de baza unde sunt sudate absolut toate componentele. Vrei totuşi să îl repari, schimbi toată placă de bază, ceea ce e imposibil de multe ori şi mult prea scump…

Mentenanţa e un coşmar la laptopuri. Se acumulează praf şi mizeri la interior foarte uşor, sistemul de răcire, ventilare cedează rapid, ai nevoie de tehnicieni care să ţi-l cureţe mereu ca să te poţi baza pe el şi să nu ai fluctuaţii mari la capitolul performanţe.

Un laptop se încinge puternic faţă de un desktop. În orice laptop ai procesor puternic, RAM bun, placă grafică bună, toate se încing când ai multitasking şi ai sarcini complexe de realizat, lucrezi în programe complexe. Sistemul de răcire nu face faţă de fiecare dată, aşa că poţi ajunge al temperaturi uriaşe şi la reducerea performanţelor pe procesor, placă grafică, scade viteza de procesare rapid când laptopul are temperaturi prea mari la interior.

La un laptop e foarte greu să faci un upgrade. Nu prea ai cum să faci upgrade real pentru că toate componentele importante sunt lipite de motherboard. Dacă producătorul nu îţi oferă posibilitatea să înlocuieşti măcar SSD-ul, RAM-ul, placă grafică şi le are pe toate lipite pe placa de bază înlocuieşti placă de bază dacă vrei upgrade. Mai degrabă cumperi laptop nou pentru că placa de bază identică şi compatibilă cu laptopul tău nu vei găsi prea uşor.

Alte dezavantaje notabile: ecran prea mic, rezoluţii modeste, ciclu de viaţă redus, nevoia permanentă de resurse pe care nu le ai la dispoziţie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.