Uncategorized

Rectificare declarații AFM – Ce trebuie să cunoască agenții economici?

Este cunoscut faptul că Administrația Fondului pentru Mediu a venit în sprijinul contribuabililor cu o platformă electronică sigură prin intermediul căreia s-a optimizat operațiunea de depunere a declarațiilor de mediu și totodată s-au oferit anumite facilități privind utilizarea eficientă a aplicației.

Reamintim faptul că legislația de mediu prevede respectarea obligației privind întocmirea și depunerea declarațiilor la fondul pentru mediu de către societățile economice care efectuează activități de producție, import sau achiziționează intracomunitar. În situația în care agentul economic raportează date eronate, atunci intervine procedura de rectificare declarații AFM. Descoperă în rândurile următoare mai multe informații utile despre declarația privind obligaţiile la Fondul pentru mediu rectificativă.

Autentificarea în sistemul electronic AFM-online

Conform cadrului legal, contribuabilii trebuie să se înroleze în sistemul electronic AFM-online pentru a obține un cont cu certificat digital. Cu alte cuvinte, autentificarea pe aplicație se realizează folosind certificatele digitale, emise de un prestator de servicii de încredere calificat.

Pentru înscrierea în sistem, agentul economic trebuie să efectueze o procedură simplă, respectând câțiva pași. 

Practic, se va completa un formular cu datele societății economice, se completează cererea de înscriere (semnată digital de către deținătorul semnăturii sau de cel împuternicit prin document notarial, el fiind în posesia semnăturii digitale) și se transmite autorității responsabile. Ulterior, agentul economic va primi un email pe adresa precizată în formularul completat în care este precizată decizia privind înscrierea în sistemul electronic.

Odată acceptată cererea de înrolare, agentul economic se poate autentifica în sistem și depune declaratii AFM.

Ce se poate face în situația în care contribuabilii au declarat eronat datele privind obligațiile la Fondul pentru Mediu?

În situația în care agentul economic declară greșit anumite date raportate, declarația AFM mai poate fi corectată doar prin depunerea unei declarații rectificative, aferente perioadei în care s-au transmis acele date. Cu alte cuvinte, pot fi rectificate declarațiile AFM eronate prin completarea și depunerea Declaraţiei privind obligaţiile la Fondul pentru mediu rectificative.

În esență, această declarație înlocuiește declarația transmisă inițial, fiind completate datele corecte, aferente termenului de raportare.

Cum se depune declarația rectificativă?

Această declarație se depune în format electronic cu ajutorul serviciul Depunere declarații online – pus la dispoziție de sistemul electronic AFM-online. 

Important de menționat este faptul că declarația poate fi depusă în condițiile în care sunt anexate acte justificative care să ateste corectitudinea datelor completate. Aceste acte trebuie semnate cu semnătură electronică calificată de către cel autorizat. Ulterior, acestea sunt încărcate în aplicație împreună cu declarația rectificativă.

În contextul în care s-au respectat toate condițiile legale, declarația rectificativă este aprobată de către Administrația Fondului pentru Mediu, fiind transmis un email de confirmare pe adresa de email a societății economice, precizată în cererea de înscriere în sistemul electronic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.