Clienti

Aduci pe piata produse ambalate? Colaboreaza cu un OIREP ca sa iti indeplinesti sarcinile prevazute in Legea nr. 249 / 2015

Stiai ca Romania este tara cu a doua cea mai slaba rata de reciclare? Vezi de ce merita sa colaborezi cu un OIREP si cum iti poate veni in ajutor in privinta gestionarii deseurilor provenite din ambalaje. Legea nr. 249/2015 reglementeaza gestionarea ambalajelor, dar si a deseurilor de ambalaje, pentru a preveni sau a reduce impactul asupra mediului.

Operatorii economici care aduc pe piata ambalaje sunt, astfel, obligati sa raporteze, sa recicleze si sa valorifice o anumita cantitate de deseuri de ambalaje, pentru a raspunde normelor legislative in vigoare. Masurile fac parte din strategia privind economia circulara de la nivel UE.

Obligatia raportarii, preluata de o Organizatie de Indeplinire a Raspunderii Extinse a Producatorilor

Conform legii, operatorii economici sunt obligati sa informeze autoritatile in privinta cantitatii de deseuri pe care o introduc pe piata. Raportarile trebuie sa fie divizate in categoriile principale: plastic, sticla ori alte tipuri de deseuri, in functie de caz. In aceasta categorie intra atat operatorii economici care introduc pe piata nationala produse ambalate, cat si operatorii economici care supraambaleaza produse ambalate individual in vederea revanzarii, dar si firmele care introduc pe piata ambalaje de desfacere sau dau spre inchiriere, cu titlu profesional, ambalaje. Raportarile se trimit catre Agentia Teritoriala pentru Protectia Mediului (APM). In numele acestor tipuri de entitati, organismele de transfer de responsabilitate de tip OIREP-uri raporteaza cantitatile de ambalaje pentru care au incheiat, conform legii, contracte de preluare a responsabilitatii de atingere a tintelor de reciclare sau valorificare. Astfel, procesul devine mai usor.

Ce tipuri de deseuri de ambalaje trebuie sa fie raportate, conform legislatiei in vigoare

Vor fi raportate deseurile de ambalaje incadrate conform Directivei nr. 2008/98/CE cu modificarile si completarile ulterioare: categoria 15 – Deseuri de ambalaje. Vorbim, astfel, despre ambalaje de hartie si de carton, ambalaje de material plastic, ambalaje de lemn, ambalaje metalice, ambalaje de sticla, ambalaje care contin reziduuri sau sunt contaminate cu substante periculoase, ambalaje metalice care contin matrita poroasa formata din materiale periculoase, chiar si containere goale folosite pentru stocarea sub presiune. Ordinul nr 794 / 2012 arata ca procedura de raportare trebuie sa includa atat raportarea pe hartie, cat si raportarea in format electronic. Agentia Nationala pentru Protectia Mediului pune la dispozitie un sistem online securizat, util tuturor operatorilor economici care desfasoara activitati cu impact asupra mediului: SIM (Sistemul Integrat de Mediu), prin care se face raportarea electronica.

Ce beneficii ai, daca transferi responsabilitatea unui OIREP cu experienta in domeniu

Avantajele sunt multiple. In primul rand, iti eficientizezi timpul si te poti ocupa – mult mai atent – de tot ce inseamna partea de vanzari in cadrul companiei tale, fara a fi necesar sa iti mai indrepti atentia spre complexul proces de raportare, reciclare si valorificare a deseurilor. Nu vei mai fi nevoit sa aloci personal intern din cadrul firmei, in acest sens. Eviti riscul de aplicare a sanctiunilor, in cazul nerespectarii normelor aflate in vigoare, ce se modifica in timp. Responsabilitatile tale sunt atribuite unei organizatii externe.

Colaboreaza cu Ecologic3rambalaje.ro, expert in valorificare si reciclare deseuri ambalaje

Licentiat de catre Ministerul Mediului in vederea preluarii obligatiilor privind realizarea obiectivelor anuale de valorificare si reciclare de deseuri ambalaje, Ecologic3rambalaje.ro este succesorul celui mai vechi OTR din Romania. Are in portofoliu peste 3500 de clienti si un sistem online transparent si eficient.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.