Casa si gradina

Care e diferența dintre piatră spartă sau pietrișul de mazăre?

Fie că doriți să vă aranjați grădina, fie că încercați să găsiți cele mai bune agregate pentru un proiect, cele mai populare opțiuni pe care le puteți lua în considerare sunt piatra spartă și pietrișul de mazăre. Mulți cred că aceste două produse sunt  interschimbabile și, deși fiecare poate fi utilizat pentru proiecte similare, acestea nu sunt în totalitate la fel, ba chiar sunt destul de diferite, dacă plecăm de la diferențele pe care acestea le prezintă. Pentru ochiul neantrenat, piatra spartă și pietrișul de mazăre pot fi doar o formă de piatră, dar fiecare își servește propriul scop și are propriul set specific de utilizări. De la formă și dimensiune și până la costuri, aceste două materiale sunt diferite. Din fericire, dacă v-ați blocat în alegerea pietrei pentru unul dintre proiectele voastre, în următoarele rânduri vom încerca să vă fim de folos.

 Diferențele de formă și dimensiune

Comparându-le, găsim că, cele mai mari diferențe constau tocmai în dimensiune și formă. Pietrișul poate varia în dimensiuni, dar pietrișul de mazăre are de obicei dimensiunea de 95 mm. Asemănător bobului de mazăre, de unde și numele, acest pietriș are laturile mai rotunjite, ceea ce îi conferă o oarecare netezime la atingere. Îl găsim într-o varietate de culori, mai ales în culori neutre de gri sau maro, dar și în alte culori mai vibrante precum roșu sau albastru.

Față de pietrișul de mazăre, piatra spartă o găsim în mai multe dimensiuni: de la 9 la 90 mm. Din numele acesteia putem concluziona că, această piatră este una zdrobită, deci are forme diferite: are marginile ascuțite și este aspră la atingere. Paleta de culori în care o găsim este mult mai sărăcăcioasă: o găsim în nuanțe de alb și cenușiu, deci mult mai neutră decât ’rivala’ ei.

La ce se folosește pietra spartă

Piatra spartă se poate folosi în multe feluri, dar cel mai des este folosită ca agregat de bază sau sub bază în construcții. Piatra spartă de 13 mm sau 19 mm este preferată de majoritatea firmelor de construcții când vine vorba de materialul de bază de dinaintea turnării betonului, deoarece îi conferă o durabilitate mult mai mare. De asemenea, se folosește pentru umplere, ca soluții pentru drenaj sau pat pentru țevi. În mărimi mai mari, poate fi folosită pentru parcări, alei, balasturi de cale ferată, etc. Deși, am caracterizat-o ca o piatră mai dură și mai incoloră, unii peisagiști o folosesc și ca și piatră decorativă, în jurul pasarelelor. Considerând textura sa, aceasta poate fi tăvălugită pentru a crea o suprafață mai stabilă pentru alei sau trotuare. În schimb, nu ar fi cea mai bună alegere la proiecte precum locuri de joacă pentru copii sau țarcuri pentru animale de companie, tocmai pentru că este colțuroasă, ascuțită și aspră.

 La ce se folosește pietrișului de mazăre

Acest tip de pietriș, în contradictoriu cu piatra spartă, și datorită texturii sale și a paletei de culori în care o găsim, este mai utilizat la suprafața pământului. Se folosește cu precădere pentru evidențierea grădinilor, paturilor de flori. Diferitele opțiuni de culoare permit pietrișului de mazăre să completeze amenajarea teritoriului sau să se remarce din frunziș. Deoarece are un finisaj neted, pietrișul de mazăre este, de asemenea, utilizat în mod regulat pentru pasarele, padocuri de câini, locuri de joacă, terase și o varietate de alte zone cu trafic intens. Și pietrișul de mazăre este des folosit însă ca piatră de drenaj și pat pentru țevi, dar și ca agregat de instalare a stâlpilor de gard.

La alegerea tipului de pietriș trebuie să aveți în vedere modul în care dimensiunea va avea impact asupra unui proiect sau altul. Astfel, pietrișul de mazăre, datorită faptului că este mai mărunt se va mișca cu ușurință, deci la amenajarea unei alei sau a unui strat de flori, trebuie să vă asigurați că acesta va sta în loc, prin amplasarea unor blocuri de beton în jur. Pietrișul de mazăre păstrează căldura, ceea ce poate fi un punct negativ atunci când îl folosim la straturile de flori. Va trebui să găsim plante care rezistă în acest pietriș cum ar fi macul spaniol sau chiar cimbrul.

 Diferențele de cost

Costul pietrișului variază desigur de zona în care vă aflați, de tipul de piatră de care aveți nevoie și de cantitatea de care aveți nevoie. Pentru a determina prețul pentru o anumită lucrare puteți apela la un furnizor de materiale de construcții din zonă, astfel, puteți decide și rentabilitatea proiectului.

Cunoscând diferențele dintre cele două tipuri de pietriș asigură succesul proiectului dumneavoastră.

Dacă aveți nevoie de orice fel de agregate pentru proiectele dvs. speciale din jurul casei, nu ezitați să ne contactați!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.