Casa si gradina

Ce presupune o asfaltare profesionala?

Desi se fac o multime de asfaltari in Bucuresti si in orasele de provincie, putine sunt de cea mai buna calitate. O asfaltare de calitate trebuie sa reziste foarte multi ani fara sa se uzeze si sa respecte toate standardele in vigoare. Pentru asta, sunt necesari o serie de pasi:

  • Sa se aleaga tipul potrivit de asfalt pentru modul de exploatare la care urmeaza sa fie supus;
  • Sa se realizeze un substrat de buna calitate, cu pietris ales corect;
  • Sa se calculeze sarcinile la care va fi supus asfaltul, in asa fel incat sa se decida daca se toarna un singur strat sau daca se opteaza pentru mai multe straturi;
  • Sa se tina cont de temperatura la care se toarna. In general, asfaltarea trebuie sa se realizeze la temperaturi de peste 10 grade Celsius, in perioade insorite;
  • Sa se dea inclinatie straturilor de asfalt, in asa fel incat apa sa se poata scurge fara probleme.

Care sunt tipurile de asfaltari pentru care se poate opta?

  1. Asfaltari intr-un singur strat. Sunt variante optime pentru asfaltarea unei curti si a cailor de acces si nu sunt destinate circulatiei vehiculelor. Rezistenta acestor tipuri de asfaltari tine foarte mult de tipul de piatra folosita. Daca suprafata este supusa la sarcini de pana in 3.5 tone, grosimea stratului de asfalt trebuie sa fie de 5-6 cm iar piatra zdrobita folosita la substrat trebuie sa fie intre 0 si 16 mm. In cazul in care sarcinile sunt de pana la 8 tone, stratul de asfalt trebuie sa fie de 7-8 centimetri.
  2. Asfaltari in doua straturi. Sunt folosite pentru strazi circulate de automobile de mic si mare tonaj. Asfaltul trebuie sa fie turnat la temperaturi inalte, in asa fel incat sa fie mai rezistent la sarcini si trebuie sa aiba o grosime totala de aproximativ 8 centimetri. De regula, stratul inferior are 5 centimetri iar cel superior aproximativ 3 centimetri. Acesta din urma este de mai buna calitate, deoarece intra in contact direct cu masinile.

In general, asfaltarea profesionala trebuie sa se faca cu utilaje speciale pentru asta, iar amestecul de asfalt trebuie sa fie realizat de o echipa de profesionisti. O turnare nu dureaza mai mult de o zi, iar daca este bine facuta poate asigura o suprafata de rulare care rezista ani intregi fara fisuri si fara gropi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.