Uncategorized

Cum îi poate ajuta terapia de cuplu pe cei care au probleme în relație?

O relație de cuplu nu este doar o modalitate de a nu te mai simți singur și de a fi cu cineva, ci o relația de dragoste este întotdeauna o mare oportunitate de a te dezvolta, de a crește și de a găsi noi provocări. Deoarece decizia pentru partenerul respectiv urmează în mare măsură o dinamică inconștientă.

Cu partenerul pe care l-ai ales, alegi întotdeauna anumite probleme care te vor provoca în următorii ani sau decenii. Unele dintre aceste probleme le poți rezolva bine de unul singur sau împreună cu partenerul, o dată cu trecerea timpului. Alte probleme sau situații însă te copleșesc și se transformă în adevărate pericole pentru relație și pentru dragostea simțită unul pentru celălalt. Aici intervine ceea se numește terapie de cuplu.

Terapia de cuplu se referă la relațiile personale din cuplu, și anume se referă la tot ceea de ține de:

·   dragoste și familie, despre sexualitate și viața de zi cu zi, despre o bună comunicare și sentimente puternice,

·   apreciere în loc de evaluare, despre pronunție și empatie,

·   echilibrul individual între autonomie și dependență,

·   oferirea și luarea, partajarea și delimitarea, conducerea și urmărirea,

·   interacțiunea a doi oameni care vor să împărtășească viața unul cu celălalt. 

Un avantaj strategic al terapeutului de cupluri este să nu facă parte din această relație. Ca terță parte neimplicată, acesta structurează conversația și se asigură că ambele părți își pot dezvolta pozițiile și se pot asculta reciproc. Pe măsură ce acesta pătrunde din exterior, capătă o viziune gratuită și profesională asupra problemelor cuplului. Problemele esențiale și încurcăturile psihodinamice sunt mai ușor de specificat și lucrează în mod constructiv, astfel că totul se clarifică și problemele pot fi rezolvate împreună.

În terapia de cuplu se deschide o nouă oportunitate pentru cei doi, în care există suficient spațiu pentru amândoi: pentru percepții și nevoi diferite, pentru laturile dificile și frumoase ale relației, pentru aprecierea celuilalt și pentru o discuție constructivă privind diferențele în gândire.

Având totul clar, cuplul decide cum vor continua lucrurile: dacă vor să folosească criza ca o oportunitate pentru un nou început sau dacă este mai bine să meargă pe căi separate.

 Terapia de cuplu îi aduce adesea în trecut pe cei doi, pentru a afla cum a culminat interesul unuia față de celălalt, bunăvoința simțită față de celălalt și momentele fericite. Multe cupluri experimentează, de asemenea, că, datorită consilierii în cuplu, se întâlnesc acum la niveluri noi, mai intensive.

Această terapie are rolul de a-i ajuta pe oameni să se ajute singuri. Datorită sprijinului profesionist oferit de de un terapeut de cupluri, cei doi își vor găsi propriile soluții, de asemenea individuale, în mod independent.Terapeutul de cuplu nu este, în nici un caz, arbitrul care caută să-l găsească pe vinovat, care evaluează anumite gânduri ca fiind bune și rele, greșite și corecte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.