jucarii de lemn
Sanatate

Importanta kinetoterapiei pentru copii

Specialistii in kinetoterapie copii sunt persoane pregatite sa imbunatateasca viata si functiile zilnice ale copiilor care sufera de o gama larga de leziuni si afectiuni congenitale. Rolul unui kinetoterapeut pediatru este sa lucreze cu copilul si cu familia sa pentru a-l ajuta pe micut sa isi atinga potentialul maxim de a functiona independent si de a promova participarea activa acasa, la scoala si in comunitate.

Pacientii centrelor de kinetoterapie pediatrica variaza de la sugari la adolescenti care sunt sportivi de performanta sau care au diferite tulburari din copilarie.

Ce afectiuni pot fi tratate cu ajutorul kinetoterapiei pentru copii?

Exista multe afectiuni si boli din copilarie, care prezinta disfunctii ale miscarii si probleme de abilitate motorie ce pot fi tratate prin kinetoterapie (gimnastica medicala). Acestea includ paralizia cerebrala, autismul, sindromul Down, distrofia musculara si afectiunile asociate, spina bifida, artrita reumatoida juvenila, artroza, defectele cardio-pulmonare, fibroza chistica, leziunile cerebrale traumatice si cancerul. In plus, multi copii prezinta hipotonie (scaderea tonusului muscular) si tulburari de coordonare a dezvoltarii, fara un diagnostic formal. Afectiunile ortopedice care pot fi tratate si prin kinetoterapie includ scolioza, durerile de spate, leziunile sportive (leziuni ce apar in urma activitatilor sportive), fracturile si chirurgiile ortopedice.

Care este rolul kinetoterapeutului pediatric?

Rolul kinetoterapeutului pediatru este sa evalueze si sa ofere tratament pentru intarzierile in abilitatile motorii prin dezvoltarea puterii si a gamei de miscare de care copiii au nevoie pentru a se deplasa usor si eficient. Pe langa evaluarea flexibilitatii, rezistentei, posturii, mersului, procesarii senzoriale, echilibrului, coordonarii si abilitatilor motorii, terapeutul pediatru este instruit sa evalueze dezvoltarea motorie folosind teste standardizate pentru echivalenti de varsta. Obiectivul pe termen lung include dezvoltarea abilitatilor motorii brute si fine, cu o calitate buna pe ambele parti ale corpului.

Care este diferenta dintre kinetoterapia pediatrica si kinetoterapia obisnuita?

De multe ori, copiii nu inteleg de ce sunt in terapie. Jocul, implicarea familiei si ingrijirea individuala sunt o parte importanta a kinetoterapiei pediatrice. Factorii de distractie si motivatie sunt incorporati in activitatile functionale pentru a face terapia cat mai placuta pentru copil. In cadrul sedintelor de kinetoterapie pediatrica, micutii au parte, de asemenea, de instruire in ortezie, protetica, echipamente adaptive, sisteme cu scaune cu rotile personalizate si tehnologie adaptiva. In plus, kinetoterapeutii pediatri ofera asistenta familiei cu privire la tot ceea ce reprezinta imbunatatirea dezvoltarii micutului.

Tehnicile de kinetoterapie folosite la copii:

Aplicate in mod corespunzator si in asociere cu protocoalele terapeutice pentru a oferi rezultate pozitive, kinetoterapia pentru copii cuprinde urmatoarele tehnici speciale:

  • tehnici vertebrale: metoda Sohier, metoda Schroth, etc;
  • tehnici non-manuale: tractiuni si posturari;
  • tehnici manuale: mobilizari active, streching, stimulare senzoriala, mobilizari pasive manuale analitice;
  • tehnici de respiratie;
  • tehnici de corectie si contentie: bandaje compresive, orteze, kinesio tape s.a.m.d

Motive de a duce sugarul sau copilul mic la kinetoterapie pediatrica:

  • prezinta luxatie congenitala de sold;
  • are paralizie obstetricala de plex brahial (aceasta poate fi o complicatie a unei nasteri laborioase);
  • are un picior stramb congenital varus-equin (aceasta este o afectiune care are nevoie neaparata de tratament inca din primele zile de viata ale bebelusului);
  • deformari ale coloanei vertebrale;
  • miopatii;
  • boli pulmonare grave;
  • insuficienta motorie cauzata de o leziune cerebrala;
  • sechele ramase in urma unei fracturi sau a unui traumatism;
  • torticolis pozitional;
  • artrogripoza;
  • are probleme neuromusculare ce afecteaza miscarea si mobilitatea.

Principalele motive pentru care adolescentul trebuie sa mearga la kinetoterapie pediatrica:

  • Sufera de tulburari de statica vertebrala (cum ar fi scolioza sau cifoza);
  • A ramas cu sechele in urma unei fracturi sau traumatism;
  • are paralizii, pareze sau sechele postcombustionale.

Unde poti gasi un kinetoterapeut pediatru?

Specialistii in kinetoterapie pediatrica lucreaza in spitale, scoli, centre de pediatrie, centre de kinetoterapie, etc. De asemenea, multi dintre kinetoterapeutii pentru copii ofera ingrijire la domiciliu.

Cel mai probabil, copiii au nevoie de o recomandare scrisa de la medicul curant (pediatru, ortoped, neurolog, medic de familie, nonatolog) pentru a avea parte de sesiunile de kinetoterapie pediatrica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.