prosecco
Diverse

Iti place gustul unui prosecco de calitate? Afla istoria acestei bauturi

Prosecco este una dintre cele mai apreciate bauturi din lume, fiind recunoscut pentru gustul sau proaspat si efervescent, care aduce o nota de eleganta oricarei ocazii. Daca esti un iubitor al acestei bauturi delicioase, cu siguranta vei fi interesat sa afli mai multe despre istoria si originea sa.

Originea si istoria

Acest vin isi are originile in regiunea Veneto din nord-estul Italiei, in special in zona dintre localitatile Conegliano si Valdobbiadene. Primele referinte documentare despre aceasta bautura dateaza inca din timpul Imperiului Roman. In acea perioada, vinul produs in aceasta zona era cunoscut sub numele de „Puccino”, apreciat pentru calitatile sale aromatice si gustul placut.

In Evul Mediu, vinul din aceasta regiune a continuat sa fie apreciat, iar in secolul al XVIII-lea a inceput sa capete popularitate in randul aristocratiei europene. Insa, abia la inceputul secolului XX, prosecco a inceput sa fie produs in forma sa actuala, datorita progresului tehnologic in vinificatie si a dezvoltarii metodei Charmat, care permite fermentarea vinului in tancuri de otel inoxidabil, pastrand astfel prospetimea si aromele sale naturale.

prosecco
prosecco

Procesul de productie

Prosecco este produs predominant din struguri Glera, un soi autohton din regiunea Veneto. Acest soi de struguri ii confera vinului caracteristicile sale distincte: arome de mere verzi, pere si un gust proaspat si racoritor. In unele cazuri, pentru a imbogati paleta aromatica, se pot adauga si alte soiuri de struguri, precum Verdiso, Perera sau Bianchetta.

Specialistii BeiCeVrei explica ce etape cuprinde procesul de productie al vinului:

  • Recoltarea strugurilor. Acestia sunt recoltati manual, de obicei in luna septembrie, pentru a asigura calitatea si prospetimea strugurilor.
  • Fermentatia primara. Mustul rezultat din struguri este lasat sa fermenteze in tancuri de otel inoxidabil, la temperaturi controlate. Aceasta este etapa in care se dezvolta aromele primare ale vinului.
  • Fermentatia secundara (metoda Charmat). Dupa fermentatia primara, vinul este transferat in alte tancuri, unde are loc a doua fermentatie. In timpul acestei etape, dioxidul de carbon produs ramane in vin, conferindu-i caracterul spumant.
  • Imbutelierea vinului. Dupa finalizarea fermentatiei secundare, vinul este filtrat si imbuteliat sub presiune, pentru a-i pastra efervescenta.

Tipuri

Exista mai multe tipuri de prosecco, fiecare avand caracteristici specifice in functie de nivelul de zahar rezidual:

  • Brut. Este un vin sec, care are un continut de zahar rezidual de maximum 12 grame pe litru. Este ideal pentru cei care nu prefera vinurile dulci si este adesea folosit in cocktailuri.
  • Extra Dry. Cu un continut de zahar intre 12 si 17 grame pe litru, acest tip este putin mai dulce decat varianta bruta, fiind perfect pentru a fi savurat simplu sau alaturi de aperitive.
  • Dry. Este cel mai dulce dintre toate tipurile, avand un continut de zahar rezidual intre 17 si 32 de grame pe litru. Acesta este ideal pentru a fi servit alaturi de deserturi.

Importanta regiunii si denumirile de origine

Calitatea este strans legata de regiunea sa de origine. Prosecco produs in zonele Conegliano si Valdobbiadene beneficiaza de denumirea de origine controlata si garantata (DOCG), cea mai inalta clasificare din Italia. Aceasta denumire este o certitudine a faptului ca vinul respecta standarde stricte de productie si provine exclusiv din aceste zone geografice, recunoscute pentru conditiile lor climatice si de sol ideale pentru cultivarea strugurilor Glera.

Acestea fiind spuse, Prosecco este mai mult decat o bautura spumanta; este un simbol al traditiei si rafinamentului italian. De la originile sale antice pana la popularitatea sa contemporana, acest vin a reusit sa captiveze oamenii din intreaga lume prin prospetimea si eleganta sa. Indiferent daca il savurezi intr-un pahar simplu sau intr-un cocktail sofisticat, aceasta bautura ramane o alegere excelenta pentru orice ocazie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.