Lucruri importante despre Metoda Montessori
Multi parinti se intereseaza de Metoda Montessori, acest concept fiind unul destul de interesant pentru ei. Acestia sunt interesati de aceasta metoda si o au in vedere atunci cand fac alegerile cu privire la cresterea si educarea celor mici.
Montesori este o filosofie de viata si un stil de viata, aceasta metoda punand accentul pe cum arata mediul. Montessori nu se reduce doar la o anumita tehnica de predate, ci aceasta metoda este chiar accesibila oricui acasa, atunci cand persoana repsectiva intelege principiile acesteia.
Metoda Montessori presupune asadar invatarea naturala, prin propriile abilitati si experimentare. Copiii sunt capabili sa experimenteze inca din nastere, dezvoltarea lor bazandu-se in special pe simturi. La inceput are loc o explorare senzoriala si anume la un nivel inconstient sau intuitiv. In acest sens, o colectie de jucarii montessori ii va ajuta foarte mult.
Explorarea insa ajunge sa devina constienta, iar copilul se intinde dupa anumite obiecte si raspunde la sunetele, dar si la imaginile care i se ofera. El poate avea preferinte fata de anumite situatii, dar si lucruri si isi constuieste prin intermediul actiunilor pe care le face, abilitati diverse.
Un alt concept important este munca copilului. Ceea ce noi consideram ca este de fapt o joaca, trebuie sa stiti ca acolo este vorba despre o munca pe care cel mic o depune, astfel incat sa invete. El se foloseste de tot ceea ce dispune in jurul sau pentru a dobandi cunostintele necesare supravietuirii, dar si adaptarii. Folosindu-se de mana, el ajunge sa manipuleze mediul, dar si sa extraga informatii. Copilul reuseste sa depuna abilitati pe care le va dobandi inconstient. Avantajul celui mic in acest caz este reprezentat de mintea sa absorbanta.
Copilul are o usurinta foarte mare in a invata si a-si insusi cu grija toate aspectele mediului in care se afla. La copil, aceasta usurinta este sustinuta de perioadele senzitive, dar si de intervalele fixe de timp in care copilul se concentreaza pe mediul inconjurator, acesta ajungand sa asimileze informatia. Copilul va invata sa faca anumite lucruri de unul singur.
El va avea nevoie uneori de un ajutor minim, dar va invata cum sa actioneze din proprie initiativa, dar si sa manance singur. El va reusi in timp sa dea dovada de autocontrol si sa arate empatie fata de semenii sai. In acelasi timp, el va mai invata si sa aiba grija de mediul inconjurtator. Toate aceste lucruri se pot obtine printr-un ghidaj fin, dar si constant oferit in orice situaite de catre parintii copilului.