Montarea panourilor fotovoltaice, cea mai inspirată alegere în vremurile actuale
Dacă ești pasionat de energia verde și te îngrijorează situația mediului înconjurător, atunci cu siguranță îți dorești panouri fotovoltaice. Acestea reprezintă o investiție de durată.
Însă, înainte de a achiziționa sistemul de panouri solare, trebuie să îți fie bine cunoscute avantajele panourile, cât și dezavantajele lor. Din fericire, în Europa s-a stabilit faptul că până în anul 2030, consumul de energie va fi 35% regenerabil.
Energia solară este întradevăr o alternativă apreciată de mulți, mai ales dacă se află în zone cu condiții favorabile, precum Spania. Panourile fotovoltaice îți pot oferi șansa de a te detașa, aproape sau complet, de furnizorii de energie electrică.
Avantajele panourilor fotovoltaice
La fel ca și alte energii verzi, utilizarea energiei solare vine la pachet cu anumite beneficii. Astfel, dacă condițiile sunt favorabile, vei avea parte de:
- Economie de energie
Inițial, lumea fuge de investiția mare ce presupune achiziționarea și montajul lor. Însă, pe termen lung, ele reușesc să-și demonstreze rapid eficiența, iar facturile la energia electrică vor fi ori insesizabile, ori nu vor mai exista.
Unele persoane economisesc chiar și 100% din facturi. Altele produc mai multă energie electrică decât este nevoie, transferând-o în rețea, și câștigând bani sau folosind avantajul pentru perioadele mai înnorate ale anului când nu se va mai produce atâta electricitate.
- Lipsa de zgomot
Datorită lor, poți lucra liniștit de acasă. Una dintre cele mai importante caracteristici a panourilor solare este că nu produc nici un fel de zgomot, fiind complet silențioase.
- Fără emisii
Energia verde, precum energia realizată în urma proceselor cu ajutorul panourilor solare, va emite zero emisii. Astfel, cu ajutorul lor, vei putea avea grijă de mediul înconjurător. Așadar, nu vor exista deloc gaze cu efect de seră.
- Compatibilitate cu alte tipuri de energii
Energia produsă de panourile fotovoltaice este compatibilă și cu alte surse. Astfel, multe case vor avea instalații de energie convențională, în cazul în care cea eco-friendly nu funcționează conform necesităților.
- Disponibilitatea infinită
Oriunde te-ai afla pe lume, soarele este vizibil din fiecare colțișor. Mai mult decât atât, soarele este o sursă înepuizabilă. Cercetătorii spun că acesta va emite energie pentru cel puțin 5 miliarde de ani.
Dezavantajele panourilor fotovoltaice
La fel ca și alte instalații, panourile fotovoltaice vor avea atât avantaje, cât și dezavantaje. Persoana ce-și dorește achiziționarea lor trebuie să fie conștientă de ambele laturi. Prin urmare, dezavnatajele sunt:
- Investiția mare la început
Unii o privesc ca pe un dezavantaj, alții ca pe o investiție de termen lung. Doar că, achiziționarea și montajul lor presupune sume importante de bani. Din fericire, poți aplica pentru subvenții oferite de către stat, unele fiind nerambursabile.
- Dependența de climat
Panourile fotovoltaice se folosesc de energia produsă de către soare. Prin urmare, randamentul maxim va fi atins doar în perioadele însorite. În sezonul rece sau ploios, acestea vor produce maxim 10-25% din capacitatea totală.
- Puterea este limitată
Un panou solar deține o anumită putere, ce este limitată. În funcție de nevoile și necesitățile locuinței, vei avea nevoie de un număr mai mare de panouri fotovoltaice. Unul singur nu îți va fi de ajutor.
În concluzie, panourile solare sunt o soluție aleasă de iubitorii de mediu și de către cei ce vor să economisească sume importante la facturile de energie. Având în vedere că prețurile pieței curentului electric cresc necontenit, panourile solare sunt o soluție rentabilă.
Partea bună este că în cazul în care produci mai multă energie electrică, poți să o stochezi pentru a o folosi în zilele când nu produci suficient, cum ar fi în perioada iernii. Alții aleg să o trimită înapoi în rețea și să devină independenți față de furnizorii energiei electrice.