Sanatate

Plasma convalescentă și beneficiile ei

Atunci când oamenii se îmbolnăvesc de Covid-19, sistemul lor imunitar generează anticorpi pentru combaterea bolii. Aceste proteine de anticorp plutesc în plasma sanguină – componenta lichidă a sângelui care suspendă celulele sanguine.

Datele limitate sugerează un beneficiu clinic al plasmei convalescente pentru tratarea pacienților cu COVID-19, inclusiv rezoluția radiologică, reducerea încărcăturilor virale și supraviețuirea îmbunătățită la pacienții spitalizați, dar neintubați.4,5 În New York City, un studiu de control cu ​​scor de înclinație au demonstrat că plasma convalescentă a scăzut semnificativ mortalitatea în rândul primitorilor de plasmă neintubată, dar plasma convalescentă nu a părut utilă pentru primitorii de plasmă convalescentă intubată.6. Cel mai recent, un studiu de control randomizat al pacienților cu boală severă, dar nu al celor cu boală critică ventilație mecanică) care au primit plasmă convalescentă au prezentat îmbunătățiri clinice mai frecvente și mai rapide comparativ cu martorii. Cu toate acestea, studiul a fost încheiat devreme din cauza lipsei de pacienți eligibili la locurile de studiu din China din cauza cazurilor în scădere7. Toate aceste studii combinate, cu toate acestea, au inclus <150 de pacienți tratați cu plasmă convalescentă. Plasma convalescentă poate fi cel mai bun tratament disponibil în prezent, deci este extrem de important să se evalueze eficacitatea, siguranța și subpopulațiile pacienților care vor beneficia cel mai mult. Sursa acestei informații o găsiți aici.

Ce se întâmplă în România pe acest subiect?

Pe blogul lui Florin Hozoc aflăm că peste 2500 de români au donat deja plasmă convalescentă. Ni se prezintă informatia cum că în total, au fost recoltate 4420 doze de plasmă convalescentă, și chiar 3011 doze prin plasmafereză ( un procent de 68%) și 1409 doze prin donare de sânge integral ( un procent de 32%).

Un alt paragraf care ne-a atras atenția este cel care ne prezintă că cei mai mulți donatori se află în județul Buzău, urmat de Arad, Hunedoara, Argeș și Galați.

Cert este că dovezile de înaltă calitate din studiile controlate randomizate sunt necesare pentru a stimula dezvoltarea colecției de plasmă pe scară largă la nivel internațional, pentru a informa ghidurile fiabile de utilizare clinică și pentru a oferi beneficiul maxim pacienților.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.