Somelier sau degustător de vinuri?
Podgoriile româneşti sunt renumite pentru vinurile pe care le scot la rampă, calitatea şi eleganţa acestora fiind recunoscute pe plan internaţional. Oricine doreşte să pătrundă în această fascinantă ramură a industriei băuturilor alcoolice sau îşi propune să aprofundeze taina vinului, are nevoie de ghidare şi recunoaştere, de îndrumare şi familiarizare. Noţiuni precum somelier şi degustător de vinuri par a ne fi cunoscute, dar trebuie să ştim că fiecare îşi are particularităţile sale, având roluri diferite şi îndeplinind sarcini variate.
Vinul potrivit

Fie că suntem băutori constanţi de vin, fie că ne aflăm în postura consumatorului ocazional, avem în spate o experienţă care ne-a plasat într-un anumit context vis-a-vis de consumul de vin.
Preferând vinuri seci sau demiseci, albe, rose sau roşii, facem aceste alegeri ghidaţi de gusturile noastre şi de modul în care papilele noastre gustative reacţionează în contact cu diferite sortimente de vin. Crama Zoreşti – Dealu Mare ne răsfaţă cu o paletă foarte largă de vinuri, de la cele seci, la cele demi seci, la licorile albe, roşii sau rose, asigurându-ne bucuria de a ne răsfăţa cu buchete fructate şi florale, unice şi specifice podgoriilor româneşti.
Însă întotdeauna ne va fi de folos o ghidare în ceea ce priveşte consumul de vinuri, modul cum se asociază sau sortimentul potrivit anumitor preparate culinare.
Somelierul

Oricare restaurant care vizează calitatea şi eleganţa, ar trebui să îşi întâmpine clienţii cu serviciile şi aptitudinile unui somelier. Contrar ideilor împământenite, somelierul nu este doar degustător de vinuri, ajungând astfel să cunoască foarte bine fiecare sortiment, ci este cel care te va îndruma cum să consumi fiecare pahar de vin din gama oferită de producători renumiţi, precum cei de la Crama Zoreşti – Dealu Mare. Astfel, un somelier îţi va recomanda cu ce feluri de mâncare se serveşte un anumit sortiment de vin, dar îţi va oferi şi toate informaţiile necesare legate de modul de servire, de la temperatură, până la cantităţi şi modalităţi de asociere.
Degustătorul
Degustătorul de vinuri, face parte din întregul proces de fabricare a vinurilor. Acesta nu are doar rolul de a recunoaşte cât mai multe sortimente, ci, în cadrul activităţii viticole desfăşurate într-o vinărie, precum cea de la Crama Zoreşti – Dealu Mare, va avea îndatorirea de a depista din timp diferitele probleme care pot apărea şi pot conduce la deteriorarea băuturilor. Astfel, descoperite în faze incipiente, acestea pot fi rezolvate, fără a afecta calitatea vinurilor.
Degustătorul de vinuri este, de asemenea, cel care face parte din comisiile de examinare a vinurilor participante la concursuri şi expoziţii de profil. El va da nota finală, stăpânind şi aplicând tehnicile de degustare, parcurgând toate etapele, de la cea vizuală, la cea a mirosului şi gustului. Folosindu-se de simţurile sale, va putea să dea cel mai corect verdict în legătură cu stadiul, caracteristicile şi calitatea unui vin, încadrându-l categoriei potrivite.
© Crama Zoreşti – Dealu Mare
Com. Vernești, Jud. Buzău
www.zoresti.ro; www.vinurizoresti.ro
S-ar putea să-ți placă și

Ce trebuie să faci înainte de a juca la cazino?
iunie 10, 2022
Ce trebuie sa ai in vedere pentru a eficientiza cat mai bine locuinta
octombrie 16, 2022