Casa si gradina

Stiluri de design interior

Alegerea unui stil de design interior potrivit depinde de diferiti factori precum: stil, buget si modul in care vrei sa utilizezi spatiul pe care il ai la dispozitie.
Piesele de mobilier si decoratiunile de interior trebuie sa fie alese astfel incat sa aiba un aspect de bun gust si sa fie utile.
Poti alege un singur stil pentru intreaga casa sau poti opta pentru mai multe stiluri.
De-a lungul timpului s-au dezvoltat nenumarate stiluri de design, influentate din diferite curente culturale. Cele mai multe dintre ele au supravietuit timpului, au evoluat si sunt folosite inclusiv azi.
Designul interior este arta si stiinta decorarii interioarelor, pentru un efect placut din punct de vedere estetic. In trecut, interioarele erau construite fara a lua in considerare neaparat aspectul estetic. Dezvoltarea arhitecturii si a proceselor industriale in domeniul constructiilor au fost cele care au dus, practic, la aparitia meseriei de designer de interior.
In India Antica, arhitectii lucrau si ca designeri de interior, asa cum reiese din inscriptiile si basoreliefurile din palatele construite in secolul al XVII-lea. Iar in Egiptul Antic, oamenii obisnuiau sa plaseze machete de case in morminte, in locul unor ofrande sub forma de mancare. Din aceste machete, istoricii si-au putut face o idee clara depre cum a evoluat designul interioarelor in timpul dinastiilor egiptene.
Incepand cu secolul al XVII-lea, insa, designul interior a fost realizat mai ales de proprietarii locuintelor, care angajau cateodata si specialisti in domeniu. Si arhitectii, insa, obisnuiesc sa ceara ajutorul designerilor, pentru a completa interioarele cladirilor.
Cele mai populare stiluri de design interior
Stilul traditional romanesc, cel modern sau cel retro se numara printre cele mai comune stiluri de design interior folosite in Romania.
Design interior in stilul modern
In primul rand nu trebuie confundat cu stilul de design contemporan, caracterizat de forme laconice si geometrice foarte simple. Accentul in stilul contemporan pica pe accesorii care atrag atentia prin elemente precum textura, culoare sau dimensiune.
Stilul modern, in schimb, este caracterizat de linii drepte si forme cat mai clare. Apoi, stilul modern inseamna si cat mai putine accesorii si decoratiuni. Mai presus de toate, stilul modern este opus celui traditional clasic. Suprafetele sunt plane, fara detalii sculptate in relief, tesaturile au o geometrie neutra sau sunt simple. Lipsesc rafturile sufocate de carti si bibelouri.
Design interior in stil rural sau traditional romanesc
Va fi greu sa recreezi un stil traditional romanesc autentic. Astazi vorbim, mai degraba, despre un stil traditional reinterpretat, in care interioarele sunt bogate in materiale naturale, dar si in opere de arta, obiecte cumparate de la anticariat sau obiecte de artizanat. Este format dintr-un mix de caracteristici desprinse din stilul brancovenesc, cel contemporan, cel rustic sau retro. Nu este nici mininalist, nici incarcat, insa poate arata aglomerat, daca exagerezi cu obiectele de decor.
Design interior in stil elegant
Este, de fapt, stilul clasic, cel care nu apune niciodata. Poti sa-l alegi daca iti doresti interioare caracterizate de rafinament. Imprumuta elemente din stilul baroc si victorian, impletite cu eleganta designului frantuzesc sau britanic. Un stil echilibrat, simetric, cu linii clar definite. In epoca moderna, mobila este mai simpla, insa isi pastreaza in acelasi timp si elegata de altadata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.