Sanatate

TESTUL RAPID NE AJUTĂ SĂ NU RĂSPÂNDIM VIRUSUL

  Momentul testării este foarte important

test rapid

Dacă până acum cunoșteam clasicul test RT-PCR, care rămâne etalonul pentru diagnosticarea COVID-19, recent am avut un nou ajutor oficial: detectarea rapidă a antigenului viral al noului coronavirus. Test rapid răspunde în aproximativ 15 minute și poate ajuta semnificativ la reducerea răspândirii virusului. Pe scurt, cu cât o persoană infectată primește mai devreme rezultate, cu atât se poate autoizola mai repede și poate evita contaminarea celor din jur.

Testul rapid de antigen este un test de diagnostic și este cel mai recent test pentru a detecta infecția virală SARS-CoV-2. Astfel de teste, aprobate oficial de Comisia Europeană la sfârșitul anului trecut, detectează antigenele, părțile virusului pe care sistemul nostru imunitar le recunoaște.

Testarea rapidă a antigenului indică infecția în timpul fazei acute a bolii. Prin urmare, trebuie amintit că momentul colectării probelor este extrem de important. Cu cât acest lucru se face mai devreme, adică de la debutul simptomelor, cu atât rezultatul va fi mai probabil și mai definitiv. În schimb, probele obținute după 5 zile de la debutul simptomelor pot da rezultate fals negative în comparație cu testul RT-PCR mai sensibil.

Cum facem un test rapid?

Prelevarea de probe pentru testarea rapidă a antigenului nu este complicată. Procesul este similar cu testarea RT-PCR și implică colectarea secrețiilor din nas (de preferință) sau gât folosind un tampon echipat cu tampon. După prelevarea probelor, acestea sunt plasate într-o soluție specială, iar apoi câteva picături din soluție sunt introduse într-o cutie de testare special concepută pentru probă. Foarte simplu. Acum tot ce trebuie să faci este să aștepți rezultatul. Va fi citit în aproximativ 15 minute, fără să depășim acest interval.

Rezultatele sunt ușor de interpretat. Dacă rezultatul este negativ, lângă litera C apare o linie roșie, adică în zona de control.

Aceasta poate avea două semnificații:

Nu există particule noi de coronavirus în probă sau numărul de particule virale este sub intervalul detectabil. Prezența acestor două linii pe testul rapid a confirmat infecția cu virusul Sars-CoV-2. Dacă nu există nicio linie sau doar o linie în zona T, rezultatul este invalid și întregul proces trebuie refăcut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.