servicii funerare bucuresti
Clienti,  SEO

De ce nu se mai pot organiza priveghiuri acasa?

V-ati intrebat vreodata de ce nu se mai organizeaza priveghiuri acasa? Daca tinem bine minte, pe vremea copilariei, toata lumea isi tinea decedatul acasa, acolo unde veneau toti ce doreau sa ii aduca un ultim omagiu. Desigur, se se apela la servicii funerare, insa nimeni nu mai cauta capele sau biserici pentru a tine trupul celui plecat dintre noi, pana la serviciul propriu-zis de inmormantare.

O practica, de altfel, care inainte era la mare moda din doua motive foarte simple. In primul rand pentru ca inainte nu aveam parte de autoritati care sa ne interzica asta, in al doilea rand pentru ca oamenilor le era mai comod sa procedeze asa, poate chiar si mai ieftin. Ar exista, poate, si un al treilea motiv pentru care se alegea depunerea decedatului acasa. Cel mai probabil ca cei ramasi in urma isi doreau ca ruda lor decedata sa mai ramana cateva zile in casa, alaturi de cei dragi.

Va amintiti priveghiurile de alta data?

Cei nascuti inainte de perioada cand autoritatile au decis interzicerea unor astfel de activitati in incinta locuintei, isi amintesc cum era. Ce-i drept, priveghiurile de acasa aveau farmecul lor aparte. Ca sa nu mai povestim despre faptul, asa cum ziceam anterior, costurile unui priveghi acasa erau net scazute fata de al unuia organizat intr-o capela. Se apela la servicii funerare pentru sicriu, cruce si alte accesorii si asta era! Nimic in plus, nimic in minus.

Partea cu adevarat memorabila era chiar noaptea priveghiului, in care vecinii si prietenii se adunau pentru a spune povesti. Se incepea, de regula, de la povesti legate de viata trecuta in nefiinta a celui din sicriu si se continua cu alte povesti, cu sau fara legatura. Intr-un mod ironic, poate, o noapte de priveghi se transforma intr-un fel de “rasu’-plansu’”, in care oamenii incercau sa-si mentina moralul ridicat, cu toate ca erau cuprinsi de o durere imensa, pricinuita de trecerea in nefiinta a rudei sau a prietenului lor. Era un mod inofensiv de a mai ridica presiunea de pe umerii tragicului eveniment. Oamenii au, de cele mai multe ori, nevoie de astfel de momente dulci-amare, care sa le echilibreze tonusul. Inmormantarile nu sunt lucru usor pentru nimeni. Exista stresul fizic propriu-zis, apoi exista durerea, ce se transforma in stres emotional. Al doilea este un pic mai greu de controlat, ori de vindecat. Daca cu stresul fizic ne mai descurcam, leacul acestuia fiind cateva nopti sanatoase de somn, al doilea poate face ravagii serioase. Astfel ca nu trebuie sa  uitam niciodata sa ne detensionam si sa gasim metode pentru a face asta.

Ce se intampla acum cu priveghiurile?

In 2014 a intrat in vigoare o lege foarte importanta, atat pentru populatie, cat si pentru cei ce detin firme de servicii funerare. Incepand cu acest an, nimeni nu mai are voie sa faca un privechi acasa, asa se obisnuia pe timpuri.  Motivul principal include normele de sanatate aprobate la nivel european. Intrucat tara noastra este membra a Uniunii Europene, o astfel de masura era necesara. Astfel, intitutia direct raspunzatoare devine DSP, care este obligata sa faca controale, caz in care exista suspiciuni de incalcare a legii.

Aceeasi lege prevede faptul ca priveghiurile pot fi organizate numai la capele, insa numai atat timp cat vorbim despre o capela ce respecta normele de dezinfectare prevazute in lege. Ce-i drept, nu toate capelele respecta in acest moment prevederile, insa asta este deja treaba celor de la DSP, cat si a celor ce isi duc acolo decedatii, pentru priveghi, de a raporta cazuri de nereguli. De asemenea, decedatul poate fi tinut la tara in capela bisericii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.