Casa si gradina

Intrerupatoare Tactile vs Intrerupatoare Mecanice

Intrerupatorul este un dispozitiv ce controleaza un circuit electric. Atunci cand intrerupatorul este apasat, circuitul electric se inchide, prin urmare, este complet. Cand intrerupatorul este oprit, circuitul electric este deschis, prin urmare, el este incomplet. Chiar daca toate intrerupatoarele functioneaza pe acest principiu, se diferentiaza doua tipuri de intrerupatoare in functie de modul de pornire al acestora: intrerupatoare tactile si intrerupatoare mecanice, dar care este diferenta dintre un intrerupator tactil si un intrerupator mecanic?

Intrerupatoarele mecanice

Intrerupatoarele mecanice sunt cele mai intalnite tipuri de intrerupatoare. Majoritatea acestor intrerupatoare mecanice au doua fire conductoare separate. Cand se apasa butonul intrerupatorului mecanic, firul conductor de sus face contact cu firul conductor de jos, astfel se inchide circuitul. Cand este eliberat butonul, firul conductor de sus revine la starea initiala. 

La fel este si in cazul butoanelor de la telecomanda si aceasta fiind tot un intrerupator mecanic. Sunt butoane, care, odată apăsate, acționează firul superior, care face contact cu firul inferior. Multe dintre aceste intrerupatoare se folosesc nu doar pentru lumina, ci si in cazul tastaturilor, aplicațiilor pentru casa sau alte dispozitive. 

Ce este un intrerupator tactil?

Intrerupatoarele tactile sau intrerupatoarele touch sunt si ele folosite pentru a deschide sau inchide un circuit electric, dar in cazul lor se foloseste o metoda diferita fata de cea care se foloseste in cazul intrerupatoarelor mecanice.
Intrerupatoarele touch folosesc un senzor capacitiv care masoara schimbari in capacitanta. Intrerupatoarele tactile vor emite constant puțin curent electric pe suprafata butonului. Cand se atinge acest buton, degetul va absorbi din acel curent electric, prin urmare, capacitanta intrerupatorului va scadea. Intrerupatorul touch va detecta aceasta scadere si va raspunde completand circuitul. Un intrerupator tactil exploateaza conductivitatea naturala a corpului uman, prin atingerea pielii.

Intrerupatoarele touch nu sunt atat de populare si sunt destul de noi pe piata fata de cele mecanice, care sunt folosite deja de aproape un secol. Chiar daca intrerupatoarele tactile au fost prezentate pe piata ca prototipuri rudimentare, ele continua sa se dezvolte, astfel incat mecanismul sa ajunga sa functioneze perfect.

Avantajele pe care le are un intrerupator touch

Primul avantaj al unui intrerupator touch ar fi ca ele arata mult mai bine din punct de vedere estetic. Poate pentru multi acest lucru nu este o problema, dar atunci cand alegem ceva nou pentru o casa, tindem sa alegem ce arata bine si modern. In mod obisnuit, un intrerupator touch are un strat fin de sticla, minimalist prin simplitatea lui, astfel oferind eleganta oricarei case.

Un alt avantaj ar fi ca intrerupatoarele touch se pot conecta la sisteme de control automate. De fapt, ele au fost concepute ca sa poata fi controlate si de departe, usurand astfel utilizarea sistemului de lumini, dar si contribuind la reducerea pierderilor de curent electric. Aceste intrerupatoare touch Livolo pot fi controlate si cu ajutorul unei telecomenzi, dar acestea fac parte din categoria de intrerupatoare wireless cu touch.

Al treilea avantaj este ca cei care decid sa isi instaleze intrerupatoare tactile, cu un sistem eficient de energie, pot primi o taxa de rambursare. Intrerupatoarele touch inteligente fac parte din categoria de produse care pot sa iti aduca inapoi o parte din totalul sumei investite. 

Alte avantaje: intrerupatoarele touch pot fi gasite cu usurinta in intuneric, datorita ledului de lumina; nu este necesara forta la apasare, este suficienta o simpla atingere pentru a porni sau opri luminile; ofera mai mult confort; este posibila alegerea culorii materialului folosit: alb, negru, roz, albastru, verde, auriu, gri.

Asadar acestea sunt caracteristicile celor doua tipuri de intrerupatoare: tactile si mecanice.
In functie de preferinte puteti acum decide mai usor ce tip de intrerupator este mai potrivit pentru locuinta dvs.

Daca inca sunteti nedumeriti in legatura cu intrerupatorul potrivit, puteti citi si Motive pentru care sa alegi un intrerupator tactil Livolo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.