Clienti

Lucruri importante despre auditul de mediu

Ultimii ani au reprezentat un adevarat boom din punct de vedere economic, social si industrial. Dezvoltarea este una vizibila si are un puternic impact asupra tuturor oamenilor. Impactul nu este doar unul pozitiv, insa. Una dintre ingrijorarile prezente din ce in ce mai des in discutiile de la nivel inalt este legata de mediul inconjurator.

Din cauza industrializarii puternice, mediul are foarte mult de suferit, lucru vizibil prin poluare, prin disparitia speciilor si schimbari climatice extreme.

Ce este de facut?

Teoria este simpla: trebuie sa renuntam la folosirea combustibililor fosili, sa administram mult mai bine deseurile si sa educam intreaga societate in directia protectiei mediului. In practica insa, nu este chiar atat de simplu. Educatia poate sa dureze chiar si cateva zeci de ani, timp pe care nu il avem la dispozitie.

Totusi, se pot face pasi mici, cum ar fi un audit de mediu. Acesta reprezinta o verificare periodica a respectarii cerintelor de mediu si este destinat firmelor. Auditul de mediu nu este obligatoriu si nu reprezinta o cerinta legislativa, insa poate oferi un mare ajutor in ceea ce priveste punerea in practica a masurilor de imbunatatire a performantei unei companii.

Ce se intampla in timpul auditului de mediu si care sunt avantajele pe care le ofera?

Procesul de auditare este reprezentat de o analiza asupra efectelor pe care le au activitatile desfasurate asupra mediului. Procesul este unul destul de complex si este realizat de o echipa de auditori care ia in calcul fiecare detaliu al activitatii.

In general, echipa de auditori abordeaza domenii precum deseuri, chimicale sau obligatii legislative pe care firma trebuie sa le respecte.

Dupa efectuarea auditului, firma se poate bucura de o multime de avantaje:

  • Isi poate face un plan de atac pentru imbunatatirea tuturor proceselor ce au loc in companie. Actiunile realizate in urma auditului pot duce la evitarea amenzilor;
  • Beneficiaza de scaderea costurilor legate de consumul de energie. De multe ori, eficientizarea activitatii in ceea ce priveste poluarea are si un impact asupra costurilor pentru utilitati;
  • Se bucura de mai putin stres si mai putine riscuri. Legislatia din domeniul mediului este in continua schimbare iar riscurile de a primi o amenda sunt si ele mari. Un audit ocazional poate duce la evitarea oricarui risc;
  • Imbunatateste imaginea firmei printre parteneri. Din ce in ce mai multi oameni cauta sa colaboreze cu companii care au un impact cat mai mic asupra mediului, ceea ce inseamna ca auditul poate fi un pas important catre imbunatatirea imaginii si chiar cresterea vanzarilor.

Desi auditul nu este obligatoriu, acesta implica un cost destul de mic in asa fel incat sa merite sa fie facut. Avantajele pe care le ofera sunt uriase iar faptul ca poate duce la un impact mai mic asupra mediului ar trebui sa convinga pe oricine. Pana la urma, scopul fiecaruia dintre noi este acela de a trai cat mai bine pe acest Pamant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.